Hej då Voddler!

Sedan länge tillbaka har jag varit skeptisk till videostreamingtjänsten Voddler men när jag väl fick ett konto så kunde jag inte hålla mig, jag var helt enkelt tvungen att registrera mig och se vad det var. Väl inne i applikationen så upptäcker jag att det är som ett sämre Plex och när jag börjar titta runt så har de börjat ta betalt för filmerna dessutom. Eftersom det har kallats Spotify för film så var jag inte beredd på det. Jag var beredd på att kunna prenumerera på film och få den gratis i utbyte mot att jag kollade på tonvis med reklam eller betalar en månadsavgift som jag gör med Spotify idag.

Att betala nästan 40 kronor för att streama en film vill inte jag göra via Voddler. Det finns betydligt bättre tjänster för detta som går smidigare att använda och är väl beprövade, en av dessa tjänster är Headweb. Skulle dessutom det vara så att Youtube började streama film eller Hulu släppas i Sverige så skulle det förvärra situationen ännu mer för Voddler.

Tekniken bakom Voddler är baserad på XBMC vilket ligger under en GPL-licens, detta betyder i princip att alla ändringar som görs till Voddler måste släppas open source vilket Voddler ignorerar. Det finns flera saker jag tycker är suspekta med hela grejen och det är att de har tre kontor på tre olika kontinenter och lyckades göra av med 100 miljoner kronor redan före en beta-lansering av produkten känns inte helt rätt. Voddler har även kantats av säkerhetsproblem och har i de flesta recensioner fått massiv kritik för sitt användarovänliga gränssnitt. Det är ganska snyggt men går absolut inte att använda. Sen hamnade de i blåsväder när det framgick att man delade med sig av data hela tiden medan datorn var igång.

Enligt deras egna siffror så har de 300 000 användare idag och de flesta kommer från Bredbandsbolagets kampanjer. Hur kom de egentligen in på Bredbandsbolaget? Testade de inte tjänsten före de tackade ja till ett samarbete? Siffran de nämner säger inte så mycket, det skulle vara mycket mer intressant hur många dagliga användare de har. Använder du Voddler dagligen sedan du blev inbjuden?

Nu ska de bygga om och göra så att det går att spela upp video från Voddler direkt i webbläsaren. Det hela känns som en blandning av svenska Boo.com och Joost. Man kan ju hoppas på det bästa men det ser ut att kunna bli ett tragiskt slut.

37 reaktioner till “Hej då Voddler!”

 1. Håller helt med! Det som gör mig mest besviken är att de pratar om och marknadsför den som en färdig produkt, när man sen registrerar sig är det årets besvikelse.

  De verkar även ha missat hela öppenheten/dialogen/ödmjukheten som krävs då man lanserar en produkt idag. Det i stort sett envägskommunikation med helt befängda formuleringar som ”advertising in the hottest media on the market.”, ”Voddler can provide unlimited video content” … känns extremt mycket ”filmbranch sadlar om skall försöka frälsa världen med sina gamla värderingar”.

 2. För att inte tala om att Voddler har gett flera datorer knas vid installationen som t.ex. svarta skärmar, brandväggar som gått ner utan att komma upp igen och allmän instabilitet.

 3. Nu får vi ju börja reda ut saker och ting.

  För oss som är vana alfa/betatestare så är det ju inte alls konstigt att Voddler inte har kommit längre. Detta är en fas som är typisk för nya projekt, för att jämföra, så var det lika struligt med Spotify när de var ”lika långt” i projektet.

  1. Det är en alfa/tidig beta. Det har dock Voddler svårt för att nå ut med. Alla som läser avtalet de godkänner, så står det klart och tydligt.

  2. Bredbandbolaget kommunicerar som om produkten är klar. Här har vi en riktig bov i dramat. Bredbandsbolaget blev ovänner med Spotify, då behövdes en ny tjänst för att locka kunder. Voddler fanns på marknaden och behövde kapital, som bredbandsbolaget stod för. Detta kan vara det som stjälpt hela projektet.

  3. Spotify var värre. Jag var en av de 2000 första som körde Spotify och snacka om blåskärm. Det är ändå mycket enklare att strömma musik än film. Fast i jämförelse så var de lika dåliga. Spotify var dock smartare med en liten skara som testade. Här borde Voddler vara idag. Dessvärre är de inte det.

  4. Massmedia talar som om Voddler är en klar produkt. Det är den inte.

  5. Voddler stressades ut på marknaden. De började bli i behov av kapital. Då stressade de fram att ta emot fler användare. Det är ett klassiskt misstag.

  Jag tror Voddler kan bli en mycket bra tjänst, med tiden. Dock har en del misstag gjort att namnet är kört. Jag tror vi kommer se ett namnbyte och en tjänst med en modell som mer påminner om Spotify. Kommer dock Hulu.com till Sverige blir det en annan sak, men den risken är lika stor som om Apples filmbutik når sverige.

 4. Nils: enkel fråga- men arbetar du för Voddler?

  Annars; jag reggade mig såklart och hade precis samma tankar som Peter. Testade att starta en film- kom tillslut till filmen efter all reklam; och sedan dess har jag inte loggat in.

 5. Jag räknas väl som en av dom där 300 000 medlemmarna, trots att jag bara provade Voddler i ungefär 2 och en halv minut innan jag toktröttnade på det värdelösa gränssnittet. Så i detta fallet så känns det inte som att antalet användare spelar någon roll, snarare hur många av dom som (konstigt nog) använder tjänsten.

 6. mw: Nej, jag har dock erfarenhet av att testa Alfa/Betaprogram från alla möjliga företag. Microsoft, Adobe, Quark, Apple, Spotify för att nämna några.

  Voddler borde låtit bli bredbandsbolaget och borde bara haft en sluten skara testare, som när jag var en av 2000 som testa Spotify.

 7. Folk som vill köra hulu – testa gå via proxy bara: Installera foxyproxy till firefox och hitta en amerikansk IP B-)

  Bra kommentarer Nils!

 8. Voddler är ju i ett tidigt stadie i utvecklingen. Det är helt klart inte perfekt och kommer säkert bli mycket bättre. Tror inte spotify var så mycket bättre då det var tidigt i utvecklingen. Det finns massa skitfilm på voddler men många guldkorn även bland gratisfilmerna. Men idén är fortfarande tillräckligt bra när/om det kommer abonnemang, en vettig sökfunktion och stöd för apple remote. Hoppas verkligen inte att det blir bara ett webbgränssnitt för då man man ju lika väl använda det fruktansvärt dåliga sf anytime. Det borde gå mer mot mediacenter/Apple tv.

 9. Lätt att ställa krav när man inte behöver ta ansvar.

  Hade det varit en skarp tjänst vore väl en hel del av ovan nämnd kritik fullt berättigad (undantaget påstått avsteg från GPL-licensen). Men att ondgöra sig över en betaprodukt som knappt ens kommit ur startblocket låter mer som slackergnäll än nått annat. Ställer man inte upp på EULA:n är det väl inte svårare än man att använder Headweb eller nån annan tjänst, fortsätta fildela om man pysslar med sånt eller skissa på en egen lösning. Jesus Christ.

 10. Hur kom de egentligen in på Bredbandsbolaget? VP Sale & Marketing på Voddler, Björn Isakson, har en bakgrund som affärsutvecklare på Bredbandsbolaget. Connections, hombre. Connections.

 11. Det är lite intressant att så få noterat att det är en BETA. Tidigare Alpha för mac:en. Jag tycker Voddler ska ha mycket credd för att de valt att gå ut med det som en ”öppen” beta.

  Det innebär att de låter användarna själva ha makten att påverka slutprodukten. Det här är självklart något som gör att det är en halvfärdig produkt som släppts. Kanske skulle de inte dragit på stora trumman och lanserat det så tidigt?

  Men att klaga på en produkt som fortfarande är under utveckling är fel. Att döda idéer är i mina ögon en av de sämsta egenskaper en person kan ha. In och påverka istället för att gnälla. Det är nu ni har chansen…

 12. Jag kan hålla med till en viss del att de gör lite fel nu när de börjar ta betalt för filmerna. Då struntar jag nog också i det. Men idén är ju lysande.
  Fast för mig blir det nog till att ladda ner filmer i HD kvalité, tills Voddler har alla filmer i HD, samt att det inte kostar något.

  För er som vill testa Voddler så kan jag rekommendera denna sidan, där jag fick min invite:
  http://www.vesign.se/blogg/voddler-invites/

 13. Tacka vet ja hdmt.net som i mitt tycke går i rätt riktning när det gäller online-media. Vissa filmer kostar pengar (billigt måste jag tillägga) andra äldre filmer är gratis.

 14. Jonah Hex! Äntligen! Min favoritseriefigur från barndomen. Denna vanställde övernaturliga westernhjälte satte djupa spår i mig. Äntligen finns den på film! Jag skriver ivrigt in adressen till Voddler, letar fram filmen och trycker på play.
  Jaha, klienten vill uppdateras. När jag hyrde en film förra veckan ville den installera klienten fyra gånger. Jag är inte den som protesterar och lät den förstås hållas. Men det tog över en halvtimme att installera Voddlerklienten fyra gånger.Nu flashas ännu ett fönster. Voddlerklienten vill komma åt internet. Varsågod. Så länge som du lovar att visa filmen. Någonstans plingar mobilen till om bekräftelse att jag hyrt filmen.
  Snart kommer det upp ett fönster med en fråga varför filmen inte spelas som den ska.Ja men vad tusan, du håller ju fortfarande på att installera klienten. Jag har inte ens startat filmen.
  Ännu ett fönster. Adobe Air vill installeras. Inget konstigt, det ville den förra gången klienten installerades. Okej okej. Installera på. Snart ska jag förenas med Jonah Hex i Texas.
  Snart är klientuppdateringar klar och filmen ska starta. Då vill Adobe air plötsligt installeras och ber om att få avsluta filmen. Aldrig i livet. Trycker på avbryt. Jag vill se filmen nu.Filmen startar med högsta volym. Jag sliter av mig hörlurarna och trycker på paus.
  Drar ner volymen.
  Då hänger sig klienten. Stänger ner fönstret. Windows söker efter problemet. Arrgh. Startar upp filmen igen. Då startar den obligatoriska trailern. No problemo. Det överlever jag.
  Jaha. Trailern till Jonah Hex. Är det inte den jag just hyrt? Det går inte att spola förbi den.
  Trycker på paus för att skriva ner ytterligare denna observation. Klienten hänger sig. Windows söker efter en lösning på problemet.Tredje gången jag startar filmen vill Adobe Air installeras.
  Suck. Okej då. Det gick ganska snabbt ändå. Den här gången var det Robin Hood som trailer. Det går an.Så börjar en tecknad film. Cool inledningen – att starta filmen som den tecknade varianten. Snart går den över till vanlig film. Tror jag. Men den den fortsätter. Efter tjugo minuter blir jag misstänksam.
  Det visar sig att jag tittar på en tecknad variant. Jag går in på Voddler. Bland de nyligen tillagda finns två filmer tillagda som är bredvid varandra. Jonah Hex Motion Comics och Jonah Hex. Jag har hyrt fel film. Om jag ska hyra den ”riktiga” måste jag betala 49:-. Då har jag betalat 68:- denna kväll för att se Jonah Hex. Jag som hade kunnat hyra den på ICA för 19:-.
  Jag överväger länge om jag ska kontakta Voddler och säga att jag råkade hyra fel film, men tänker mig hur de på måndagen får mejlet och visar upp det för alla kollegor. De gapskrattar hela kafferasten. ”Han hyrde fel film” ha ha. Och nu vill han ha tillbaka pengarna! Systemutvecklarna, marknadsförarna och projektledarna skrattar så att kaffet sprutar över fikabordet.
  Nä det går inte. Klockan är halv tolv på kvällen. Spektaklet har pågått i en och en halv timme. Får bli lite svt-play istället. Fåret Shaun kanske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *