En medlemsklubb räcker

Varför kan ingen aggregera medlemsklubbar? Det finns idag extremt många medlems- och kundklubbar som konsumentföretagen vill att man ska gå med i. Allt ifrån att ha ett kort från Stadium till att vara med i Åhlens-klubben och ha ett ICA-kort kopplat till erbjudanden. Det måste finnas något sätt att få dessa företag att kunna samsas om en standard så att man slipper bära runt på en full plånbok med enbart kort. Vad är det som krävs för att företagen ska kunna samsas om ett kort?

Är det här något bankerna skulle kunna satsa på? Ja, det är väl självklart. De har redan ett kort som vi använder för betalning idag och ifall vi kunde använda samma kort till flera saker vore det ännu bättre. Att kunna koppla medlemsklubbarna till kortet istället för att ha ett separat kort per klubb skulle förminska min egna plånbok markant. Det är i alla fall ett alternativ tills den dagen då vi går över helt till mobil betalning som är på väg att komma snabbt, se bara på Square där man enkelt skapat en betalningslösning som passar ihop med iPhone.

Att samla korten till ett och samma kort skulle kunna göra att konsumentföretagen blir oroliga för att de skulle tappa kontrollen över sina kunders köpbeteende men det borde gå att standardisera detta så att de fortfarande får kontroll. Det kan till och med bli bättre analysverktyg om flera gick ihop och samsades om att utveckla analysverktygen för konsumentbeteende.

Det företag som aggregerar medlemmarnas köpbeteende kan tjäna pengar på bland annat datahanteringen, säkerhet, analys, kundtjänst, utskick och annat som i vanliga fall kostar de för de företag som har medlemsklubbar. Dessutom skulle man på ett enklare sätt kunna erbjuda kombinerade erbjudanden från olika företag. Dessutom kan de sammanställa större rapporter om medborgarens köpbeteende vilket kan vara nyttigt för bland annat forskning. Detta kan man göra utan att personligt se på en enstaka persons köpbeteende utan istället se på större grupper och deras beteende.

Att som konsumentföretag kunna erbjuda en kundklubb till sina alla kunder enkelt och helt gratis bara genom att koppla sitt befintliga kort till deras tjänst utan att behöva tillsätta extra personal är också ett riktigt bra erbjudande till de företag som både har och inte har medlemsklubb idag. Jag vet inte varför ingen gör det här idag men troligtvis är det så att konsumentföretagen vill ha så pass stor koll på sina egna kunders köpbeteende och vill behålla den helt för sig själv.

12 reaktioner till “En medlemsklubb räcker”

 1. Poängen för företagen att ha separata kort är just detta: ”Att kunna koppla medlemsklubbarna till kortet istället för att ha ett separat kort per klubb skulle förminska min egna plånbok markant.” – de tjänar mer på att du, för bekvämlighetens skull, inte har konkurrenternas kort med dig.
  Har du bara MedMera-kortet med dig så är ju chansen (en smula) större att du går till Konsum istället för ICA och det är _det_ köpbeteendet de vill kunna påverka.

  För konsumenten är ditt förslag svinbra, för handlarna not so much :)

 2. MQ kör med en intressant twist. Senast jag var där blev jag erbjuden att gå med i deras klubb, när jag tvekade förklarade expiditen att allt kopplades till min legitimation, inget separat kort behövdes. Så ska det fungera!

 3. Pingback: Smurftips — Doktor Spinn
 4. ”Den elektroniska plånboken” har funnits länge som idé och även om det länge fanns tekniska hinder för att genomföra den så är det inte längre något hinder. Det finns ändå inte mycket som talar för att vare sig banker eller detaljhandelsföretag ska samsas om en så enkel och kundvänlig lösning. Visst handlar det om att de vill behålla kontrollen över sina kunder, men främst är det nog en fråga om varumärkesbetingat revirpinkande. Utan ett kort med den egna loggan blir kunden mer sällan påmind om vart de ska gå och handla. Så länge marknadsförarna får styra tror inte jag att det kommer att hända mycket på denna front. Utvecklingen går faktiskt ännu i motsatt riktning. Min plånbok har spruckit.

 5. Pingback: Lästips 16 February 2010
 6. Det här är något jag också saknat, och pratat om/klagat på I flera år. Trevligt att det finns fler med samma tankar. Det kanske är dags att sätta igång!

  Jag ser galna kampanjer med achievements där man måste handla ett plagg på H&M, en kastrull på Cervera och sedan äta på Texas Longhorn för att få dubbla poängen på sitt klubbkort, och om man gör det på under en timme får man tredubbelt med poäng!

 7. Fast skulle det inte bara vara lättare att göra som Stadium gör… Dvs inget plastkort utan man uppger sitt personnummer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *