Efter ett års aktivt twittrande

För nästan på dagen ett år sedan så gick jag ifrån både Jaiku och Bloggy för att samla mitt mikrobloggande på Twitter där jag nästan dagligen skrivit något. För ett år sedan var det svårt att hitta svenskar på Twitter och jag och Pelle drog igång Svpt.nu som är ganska överflödig idag men hade sin storhetstid den första månaden och har säkerligen gjort att fler hittade andra svenskar på Twitter vilket var meningen. Det var före verktygen hade blivit skarpa nog för att kunna hjälpa en att samla ihop sitt mikrobloggande. Ett som jag använder dagligen är Tweetie som fick mig att börja tycka om Twitter på riktigt. Det är ett bra verktyg för att hålla koll på sitt flöde i Mac OS X och en riktig hjälpreda i min iPhone. Det var även före specifika tjänster för Twitter såsom bildtjänsterna yFrog och Twitpic samt länkförkortare som Bit.ly slog igenom som fenomen.

Mycket har hänt med verktyget Twitter och det har verkligen exploderat i medierna och alla företag ska helt plötsligt finnas på Twitter. Några lyckas, andra misslyckas fatalt. Det är mer trendigt utan att företagen egentligen vet hur de ska bemöta sina kunder eller potentiella kunder.

En av sakerna som gjorde Twitter stort var retweetandet. Genom att skriva något som andra citerade med en kommentar så kunde mycket spridas snabbt och ganska länge vilket gjorde att fler såg det. För oss som följer för mycket människor så var det ett enkelt sätt att följa när något blev stort och populärt, det går inte alls på samma sätt idag att se. Jag märker inte när en retweet flyger förbi. Det är första gången jag någonsin ser spam som något positivt och det försämrade kvaliteten på mitt twitterflöde ganska rejält när de tog bort spammet.

Sedan att stora journalistpriset tilldelades Kinga Sandén för att hon twittrade i Iran tycker jag var lite konstigt men visst, det gav Twitter ännu mer publicitet. Politikerna nappade också under 2009 och det ska bli intressant att se vad de hittar på med Twitter före valet nu i september i år. Svenska Dagbladet har redan skrivit om sociala medier som en ny PR-kanal för politikerna och visst är det så. Jag undrar hur många som kommer att satsa på tjänster som kopplar ihop Twitter och Facebook med partiet. Det ska bli intressant att se ifall politiska budskap kommer upp i ens newsfeed. Vad tror du?

Efter ett år så följer jag 1571 personer och 1278 personer följer mig. Ifall fler av mina icke-tech vänner ansluter sig så har det en stor chans att ersätta SMS som mobil kommunikation. Men det lär väl dröja ett litet tag till, många vill ju inte veta vad andra äter till frukost vilket många fortfarande tror att det handlar om.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273