Blippy: Transparenta transaktioner

Bild på BlippyEfter att många hade skrivit om Blippy idag och Jocke hade bloggat om det så blev jag nyfiken på vad det var för något. Efter att ha frågat om jag kunde få en inbjudan så tog det ca 30 sekunder tills den hade landat i min inkorg och jag började utforska. Tack @jocke!

Det som väldigt många har varit skeptiska till förut har alltid varit att, på ett fullt transparent sätt, visa upp sina utgifter och här är den första tjänsten jag sett hittills som gör det och dessutom gör det socialt. Man kan visa upp allt ifrån sina transaktioner i iTunes och Amazon till sitt shoppande med sitt kreditkort med hjälp utav PayPal. Man kan, såsom Jocke skriver, detaljstyra det men vem orkar egentligen göra det?

Jag känner mig till och med obekväm med att visa vad jag konsumerar för vilt främmande människor men det är ändå en ganska så tuff funktion. Visst skulle nog verktyget kunna användas som en bra redovisning för mig själv och mina närmsta men det är ett ganska stort steg för användarna när man ska bli så här pass transparent. Jag tycker ändå om utvecklingen av såna här tjänster för den här datan kan vara extremt viktig och det är här bankerna kommer att hamna efter. Dessutom så behövs det här göras av någon för att visa möjligheterna för bankerna. Redan när jag skrev Tankar kring Bank 2.0 för snart ett år sedan så ville jag se mer sociala funktioner hos internetbankerna men om de skulle se ut som Blippy gör vet jag inte. Hur transparent skulle du vilja vara med dina transaktioner?

Är du sugen på att testa Blippy så är det bara att kommentera här eller att skicka en tweet till @peterrosdahl med din mailadress så fixar jag en till dig om det finns några kvar då.

5 reaktioner till “Blippy: Transparenta transaktioner”

  1. Fick själv Blippy av en Twitter-kompis och tyckte det verkade spännande. Men det är inte så kul om man inte handlar något så samtidigt skaffade jag ett konto på Amazon för att länka in i Blippy – vilket gick förvånansvärt lätt.

    Så nu kan alla som vill se att jag hittills köpt en bok, men den är inte levererad än. Den kommer inte hit förrän tidigast i mitten av februari eftersom det var billigast och jag inte behöver den förrän då :)

    Transparens och öppenhet är det som är kul i sociala medier, och man kan välja vad man visar för omvärlden. Det jag köper på Amazon känns inte lika känsligt som att ICA skickar ut riktade rabattkuponger beroende på mina tidigare inköp. Problemet med ICA till skillnad från Blippy är att jag inte kan välja själv om jag vill ha tjänsten eller ej (utan en massa krångel).

    Kan man dessutom koppla Foursquare eller Gowalla till Blippy kan det bli ännu mer användbart. Jag tror vi får vänja oss vid allt högre transparens om vi vill delta i sociala nätverk, vi kan trots allt välja vad vi vill visa.

    (Får du slut på invites så har jag fler att dela ut)

  2. Har faktiskt inte testat än, så om du har en invite vore det toppen. Tror också att jag skulle känna mig tveksam med full transparens, i alla fall i början. Precis som i alla andra kanaler vill man ju gärna styra vad man delar med sig, dels för att de som följer en ska få något ut av det, men också för att påverka hur du uppfattas. Pengar och konsumtion är väl också ett känsligare ämne i Sverige (viss konsumtion iaf).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *