Vad tänkte IKEA nu?

För ungefär en månad sen så släpptes webbplatsen I Love IKEA som har fått mycket bra respons från flertal håll, både inom Sverige men även internationellt. Tjänsten går ut på att kunna sälja begagnade möbler eller andra prylar från möbelvaruhuset IKEA och konkurrerar med liknande köp- och säljplatser men har ett starkt fokus på prylar från det stora småländska företaget. Allt har varit frid och fröjd tills jag idag nås av beskedet att IKEA har börjat granska webbplatsen för att det kan röra sig om varumärkesintrång. Jag var nästan säker på att IKEA skulle anmäla webbplatsen I Love IKEA när de öppnade för om man tänker på deras tidigare snedsteg med att exempelvis stoppa utvecklingen e-handeln så är det ingen direkt hemlighet att de har ett klassiskt tankesätt.

Vad skulle IKEA kunna göra för att vinna på en sådan här satsning? Jo, för det första så återanvänds deras möbler istället för att hamna på tippen bland alla andra förbrukade möblerna från deras varuhus. Är det något dessa möbler ofta är så är det just förbrukningsvaror. De säljer ju inte begagnade möbler på varuhuset så där konkurrerar de inte heller och ifall någon verkligen vill sälja begagnade möbler ska de väl få göra det? Det är inte heller så att andra köp- och säljtjänster hamnar i blåsväder och blir jagade av jurister från Ingvars extremt stora företag.

Ifall IKEA inte skulle bry sig om det och istället uppmuntra till sådana här tjänster så tror jag att det skulle bli ett bättre klimat för att bygga roliga webbplatser eller webbtjänster. Jag vet inte om de har gjort samma sak med webbplatser som IKEA Hacker där det går ut på att modifiera IKEA-möbler för att passa ens behov och för att kunna visa upp sina unika möbler. Dessa tjänster kan varke skada IKEA:s rykte eller kunders köpstyrka. Jag tror snarare att det stärker deras varumärke om de inte skulle bry sig och låta detta få fortgå. Det sker ju på andra ställen så varför inte låta det ske på I Love IKEA?

9 reaktioner till “Vad tänkte IKEA nu?”

  1. I love I Love IKEA – det är en lysande idé! Jag hoppas att någon på IKEA känner sig rejält bitter över att inte ha kläckt konceptet och genomfört det i IKEA:s regi. Det vore tragiskt om IKEA går in och sätter stopp för sajten istället för att uppmuntra, peppa och hitta ett bra sätt att samarbeta.

  2. Jag erinrar mig en artikel om att Ikea samarbetade med Electronic Arts så att man kunde köpa Ikea-möbler i datorspelet the Sims. Detta är visserligen ett sidospår, men jag tänkte mig genom detta att Ikea knappast var utvecklingsfientlig. Men det är klart. De kanske gillar utvecklingen så länge det är de själva som står vid rodret.

  3. Vad IKEA har att vinna? Fler kunder.

    Om de kan hålla andrahandsmarknaden med IKEA-prylar liten så kommer folk köpa sina billys på varuhuser istället för från någon som vill investera i nytt.

    Rent varumärkesekonomiskt är det väl ett ”smart” drag på kort sikt, men smartare hade varit att antingen låta saken bero och låta det marginella (och framför allt potentiella) intäktsbortfall som en sån site utgör vara just ett marginellt och potentiellt intäktsbortfall (d.v.s. inte en förlust), eller (som emil skrev) att få över andrahandsmarknaden till sin egen domän – finns det något bättre annonsplank?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *