Tankar kring Bank 2.0

Dagens banker är något av de mest konservativa branscherna där ute. De använder system som är riktigt gamla och är inte alltid med i trendsvängarna men är än så länge nöjda med att de kan erbjuda alla sina kunder en bank på internet. Räcker det för deras kunder?

Jag har en vision kring Bank 2.0 som jag har valt att kalla det. Medan vi andra webbnissar är på väg mot version 3.0 så måste bankerna först levla upp till version 2.0. De måste ge oss valbarhet, bättre översikt men även chansen att slippa gå till en bankomat för att se vårt saldo. Vi kan idag använda telefonen för att ringa eller genom en speciell dosa logga in mobilt men det räcker inte för mig. ICAbanken har försökt och givit oss en iPhoneanpassad bank men där kan vi inte göra mer än att se vårt saldo. Jag säger inte att det inte är bra men jag säger att det inte är tillräckligt. Vad är det då jag begär?

Jag vill ha budgetrapportering och bättre koll på mina pengar. Detta är inget direkt nytt och några som har gjort detta strålande är webbyrån Doberman som har lagt fram ett redesignförslag åt Nordea. Det är faktiskt precis så jag vill ha det. Det ska vara enkelt att hålla koll på sina pengar, tagga upp sina inköp och uttag, se hur mycket pengar man lägger ut på olika saker varje månad och verkligen kunna sätta upp en privat budget. Jag skulle även kunna tänka mig att betala för att få hjälp att sätta ihop en privat budget. Att kunna se sina sparmål är inte heller helt fel men det har redan Doberman gjort ett lysande jobb med att ta med detta. Att särskilja på fasta och rörliga kostnader på det sättet skulle underlätta min privatbudgetering.

Jag vill att ni taggar upp butiksköpen automatiskt. Väldigt många butiker är väldigt riktade och det gör att bankerna enkelt kan se var jag gjort mina inköp. Detta står t.o.m på kvittona redan. Dobermans förslag handlar om att tagga upp allt själva vilket också går men det borde gå att automatisera det så långt som möjligt. Varför kan de då inte kategorisera inköpen efter vilken typ av butik det är eller i alla fall ge detta som förslag till den tilltänkta budgeten. Det här är inget ni behöver satsa på före ni gjort färdigt punkten ovan, dessutom så räcker det gott och väl för mig att ni ger förslag på tilltänkta taggar som tjänster som Delicious gör.

Jag vill ha mina vänner i min internetbank. Det här kommer låta hur konstigt som helst för den konservativa men vem har sagt att man inte kan dela på sina intäkter och utgifter. I alla fall att göra det valbart att visa. Att göra inkomsten till ett spel skulle nog trigga hela min kompiskrets att göra bättre ifrån sig på arbetet, det är ju redan ett socialt spel så varför inte öppna lite på det för dem som vill. Det är egentligen inte därför jag vill ha mina kompisar där. Anledningen är att det är svårt som tusan att skicka över pengar till sina vänner idag om man inte får deras evighetslånga kontonummer. Detta vill jag att bankerna förenklar.

Företagen är mina vänner också! Här ser jag också företagen jag betalar till som vänner då det ofta är tjänster som jag valt att betala pengar för. Här skulle jag acceptera riktad reklam till och med. Prenumererar jag exempelvis på Internet World så vill jag kanske ha reklam och erbjudanden som jag enkelt både kan tacka ja och nej till från IDG’s övriga magasin. Vem har sagt att man inte ska kunna köpa saker direkt i sin internetbank?

Jag vill att bankerna öppnar upp ett API. Detta betyder att man enkelt ska kunna göra webbtjänster anpassade efter bankerna så att jag kan få ha hand om den data jag vill se och kanske t.o.m dela med mig av min data och mina kontouppgifter. Vill jag använda en annan banks aktiedepå, ha mitt bolån någon annanstans eller låta någon annan analysera min data. Jag skulle ju inte tacka nej till ett svenskt Mint.

Jag vill ha en riktig iPhoneapplikation där jag kan se mitt saldo, skicka pengar mellan konton, skicka pengar till mina vänner som ibland behöver låna en slant och framförallt så vill jag ha tillgång till mina kontonummer direkt. Dessutom vore det bra att enkelt kunna spärra kreditkorten fortare än kvickt om de skulle försvinna. ICAbanken är på god väg men jag vill ha en applikation i AppStore.

Ni får gärna sälja min data. Om ni gör detta rätt direkt så tror jag att du som bank troligtvis kan tjäna mycket pengar på. Ger ni mig det jag vill ha och detta dessutom gratis så kan jag tänka mig att du anonymt kan få sälja all min data, min budget och hur jag hanterar pengar anonymt till vilka företag ni vill. Fast villkoren är att ni gör det på mina villkor och dessutom anonymt. Jag blir glad om ni ger mig ett VISA-kort gratis ett år för att jag delar med mig av min data.

Lägg ner ett par kontor till. Vad ska ni egentligen med dessa till? Både Skandiabanken och ICAbanken och flertalet andra banker klarar sig prima helt utan kontor så varför måste ni andra ha kontor? Dessutom behöver inte banken idag ligga på de mest centrala adresserna och speciellt inte kontoren som måste kosta en förmögenhet att ha så centralt som de ligger idag.

De flesta av förslagen ovan kan ge bra med goodwill och chans att kunna spara pengar och till och med tjäna pengar i det långa loppet. Dessutom är utvecklingskostnaden för detta inte så hög som ni tror. Doberman är något på spåren som jag tror kommer att kunna bli riktigt bra om bankerna börjar implementera dessa funktioner. Det finns mycket mer man kan göra än det jag har tagit upp men det kanske gör att någon tänker till vad de vill få ut av sin bank. Creuna har också visat ett förslag som de anpassat efter en eventuell redesign av Swedbank. Det kändes inte lika lockande för mig då det kändes lite som iGoogle eller Netvibes med någon typ av anpassningsbar boxstruktur som inte faller mig i smaken. Jag behöver inte kunna färganpassa och flytta runt olika element för att det är tufft. Det jag vill ha är ren och skär funktionalitet!

Ifall det inte skulle krävas ett kapital på 5 miljoner euro för att starta en ny bank så skulle jag nog givit mig in i leken för att visa att det skulle fungera. Nu när jag inte har det så ser jag gärna att redan existerande banker börjar utöka sin funktionalitet på sina internetbanker.

Så, det här är vad jag vill se inom en snar framtid, vad vill du se för funktionalitet på din bank?

12 reaktioner till “Tankar kring Bank 2.0”

 1. Jag vill också ha en iphone app där jag enkelt kan sköta bankaffärer. Problemet är väll säkerheten, men det känns som om det borde gå att lösa.

  Kul med blogg föresten unge herr Rosdahl.

 2. Mint är en av de tjänsterna jag tar upp i bloggposten men Kublax har jag inte sett tidigare. Vad jag vet sedan tidigare så fungerar dessa tjänster inte i Sverige och dessutom så är min tanke att kunna ha allt i sin internetbank redan från början. Att använda externa tjänster får mer än gärna vara ett alternativ men det ska gå att göra allt inifrån banken också.

 3. SEB ligger långt efter med.
  Problemet med att införa en ny design är att det finns en risk att äldre användare ”rasar” i din lokaltidning.
  ”Jag är 80 och kan inte tagga mina uttag” eller liknande uttalanden

 4. Bank 2.0 sätter en ribba att likna vid andra välkända tvåpunktnollor och tillför därför egentligen ”inget nytt”. Ny funktionalitet som direkt sätter säkerhet och integritet på spel, vill jag inte satsa på. Saldo och enklare transaktioner på min iPhone däremot, det vill jag självklart ha! Tycker dessutom att den borde räcka för att göra betalningar, så att jag slipper alla (nåja, så många är de inte) kredit- och betalkort! Men, inte kan väl 2.0 innebära ”bara” det? Dessutom har tidigare kommentarer antytt ”orkade/kunde inte” eller påpekat andra utmaningar (t.ex. problem med användbarhet givet heterogena användargrupper). Webblösningar (eller för den delen vilken annan IT-baserad tjänst eller produkt som helst), som inte används, skapar inga värden!

  För några (många?) år sedan hörde vi talas om ”den nya ekonomin”. Det skrevs t o m böcker om den! Vad hände? Affärer med tankens hastighet, som Bill Gates döpte sin bok på svenska, kom 1999. Några år senare – 2005 – var man i full gång med att försöka få ordning på sina (MS) egna intranet (cirka 8.000) och problemet med att varje MS-anställd (det finns dryga 50.000) i snitt använde 1 och en halv timme om dagen att leta information … worldwide. Jag antar att man har hyggliga löner och 50.000 gånger en lämplig timpenning (=kostnad), gör att man ganska enkelt räknar hem ett projekt vars mål är ”findability” … 🙂 … var tog det där med ”tankens hastighet” vägen och glömde man inte bort ”affären” och behovet av att uppfinna nya affärsmodeller i betydelsen ”tjäna pengar”?

  I min värld finns en 2.0 som i grunden river de gamla system som Peter berättar om. Varför får man lön ”bara” en gång i månaden? Varför ska den komma runt den 25? Vad är det som hindrar – inte är det tankens = ljusets hastighet – att jag får lön varje dag? Varför behöver banken fortfarande ”2 bankdagar” för sina post- eller bankgiron? Varför ”måste” jag betala elräkningen varje eller var tredje månad? Varför kan jag inte – nu när de digitala mätarna är installerade – betala allt eftersom jag använder elkraft? Fick jag en återkoppling på vad jag betalar per dag för att ha min TV i läge ”stand-by” kanske jag skulle ändra på det! Dessutom ska jag betala Sveriges Radio runt den 10 var tredje månad! Jag bidrar gärna till ”public service”, men kan jag inte får göra det i relation till hur jag använder eller drar nytta av tjänsterna?

  Jag vill ha lön en gång per dag. Jag vill få omedelbar återkoppling på hur jag använder tjänster, resurser och onödigheter! I varje ögonblick ska en snabb titt på min iPhone berätta hur ”hållbar” min livsstil är … och föreslå ett par enkla förändringar i beteendet om t.ex. resan till Australien ska bli av! 🙂

 5. Hej. Detta är både bra och intressant. Jag har domänerna ”banktanke.se” och ”banktankar,se” om någon vill utveckla idéerna som en egen sajt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *